ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Reproducció d'una barraca de pedra seca a l’entrada del poble

Voleu saber per què s'està reproduint una barraca de pedra seca a l'entrada del poble d'Avinyonet?

Avinyonet de Puigventós, des d’antic, ha tingut una estreta relació amb la Garriga d’Empordà. La Garriga, situada entre els nuclis d'Avinyonet de Puigventós, Biure, Pont de Molins, Vilanant i Llers, és un paratge d'alt valor natural i paisatgístic. És un indret sec i rocós, de terra baixa, ocupat majoritàriament per garrigues de coscoll, tractant-se de la més extensa i en més bon estat de conservació de la comarca de l'Alt Empordà.

Es tracta d’un paratge típicament mediterrani excepcional pel que fa a patrimoni d'arquitectura de pedra seca. Hi destaca l’elevat nombre de construccions associades a l’arquitectura tradicional de pedra seca: barraques de mides i estils molt diversos, murs, camins, antics canals de drenatge del camps (agulles). Una vertadera xarxa d’infraestructures, en diríem avui, que va transformar zones ermes en llocs productius. Com deia Josep Pla, “una arquitectura de l’enginy i de la necessitat”. Totes aquestes construccions són un element d’identitat de la zona de primer ordre, i tenen un gran interès patrimonial i paisatgístic.

La barraca és l’element que confereix més personalitat al paisatge de la Garriga. En trobem més de 500 si incloem els municipis d'Avinyonet de Puigventós, Biure, Pont de Molins, Vilanant i Llers. La varietat és impressionant: mentre algunes destaquen, d’altres estan encastades i amagades en una paret de feixa i ni es veuen; mentre algunes semblen veritables fortaleses, d’altres aparenten fragilitat. En definitiva, la gran varietat del sistema constructiu en fa una vertadera arquitectura.

Totes aquestes construccions responien a les necessitats del pagès i del conreu: despedregar els camps per poder-los conrear, construir aixoplucs o barraques per a les eines, etc. El seu origen es remunta a finals del segle XIX.
Molts avinyonetencs es dedicaven, també, a l’ofici de picapedrer. D’antuvi els picapedrers de la Garriga han elaborat els elements essencials de les cases de la comarca i el seus castells; dentells, llindes, balcons, carreus, cantoneres, dovelles, piques d’oli... entre altres. Una bona mostra la tenim a les cases nobles de Figueres i al castell de Sant Ferran on els rajols de Vilafant i la pedra d’Avinyonet foren essencials.

Per tot plegat, l’actual consistori ha cregut necessari reproduir una barraca de pedra seca a l’entrada de municipi, com a reclam turístic de la zona coneguda com la Garriga d’Empordà i com a símbol identitari del territori. Aquesta actuació, de fet, va ser proposada per l’anterior govern municipal, però l’actual, encapçalat pel seu alcalde, Josep Maria Bartolomé, ha decidit apostar per l’actuació. Per fer-ho es preveu trobar el finançament necessari perquè l’Ajuntament no n’hagi d’assumir el cost. Val a dir, també, que s’han sol·licitat els permisos corresponents al Servei de Xarxa Viària Local de la Diputació de Girona i a la Dirección General de Carreteras del Ministerio de Fomento amb la finalitat de construir la barraca, retirar l’asfaltat de la carretera en desús, així com condicionar l’entorn de la construcció.

La recent declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) d'un conjunt de barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà, un total de 97, reforça l’actuació endegada i ajuda a que visitants i la mateixa gent del municipi i voltants conegui la importància d’aquests elements culturals i de patrimoni d’arquitectura de la pedra seca del nostre territori.

 Membres de Foresterra, empresa encarregada de la construcció de la nova barraca de pedra seca.